Chery ve BYD’den sonra bir Çinli daha Türkiye’de fabrika kuruyor: Eskişehir’e kurulacak

SWM Motors, Türkiye’de Üretime Başlıyor

Çinli otomobil üreticisi SWM Motors, Türkiye’de Eskişehir’de 2025’in son çeyreğinde üretime başlama kararı aldı. Şirket, ilk aşamada yılda 25 bin adet plug-in hibrit ve benzinli SUV üretecek ve bu araçları yurtdışına ihraç edecek.

Türkiye, Çinli Otomotiv Yatırımlarının Merkezi Oluyor

BYD ve Chery’nin ardından SWM Motors’un da Türkiye’ye yatırım yapma kararı alması, ülkemizi otomotiv üretim merkezi olma hedefine bir adım daha yaklaştırıyor. Lojistik avantajlar, kalifiye iş gücü ve Avrupa Birliği’ne yakınlık, Türkiye’yi cazip kılıyor.

Rekabet ve Tüketiciye Fiyat Avantajı

Çinli markaların Türkiye’de üretim yapması, sektörde rekabeti artırarak tüketicilere daha uygun fiyatlı araç seçenekleri sunabilir. Ancak bu yatırımların sürdürülebilir olabilmesi için servis ve yedek parça altyapısı da önem taşıyor.

Çinli otomobil üreticileri Türkiye’ye olan ilgilerini artırıyor. BYD ve Chery’nin ardından SWM Motors da Türkiye’ye fabrika açacak. SWM Türkiye Ticari Direktörü Burak Azmanoğlu, şirketin Eskişehir’de 2025 son çeyreğinde üretime geçeceğini duyurdu.

SWM’nin İlk Hedefi 25 Bin Araç

Azmanoğlu’nun açıklamasına göre, SWM Motors’un Eskişehir’de kuracağı tesisinde ilk etapta yılda 25 bin araç üretilecek. Fabrikada, markanın plug-in hibrit ve benzinli SUV modelleri üretilecek ve yurtdışına ihraç edilecek. Azmanoğlu, ilerleyen dönemlerde üretim kapasitesinin artacağını belirtti.

Piyasada Rekabet Kızışıyor

Çinli otomobil üreticilerinin Türkiye’ye yapacakları yatırımlar, sektörde büyük değişime neden olabilir. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, Çinli markaların Türkiye’ye yatırım yapmasının sevindirici olduğunu belirtti. Ertemel’e göre, Çinli markaların Türkiye’ye sırayla gelmesi, ülkenin otomotiv üretim merkezi olma yolundaki iddiasını güçlendiriyor.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Son 2 gün, cezası var

Akaryakıtta vergi kaçağını önlemek için kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişte kritik sürece girildi. Ticari araçlar için zorunlu olan sistemde 30 Haziran son gün. UTTS’ye kaydolmayanlar, akaryakıt giderlerini belgeleyemeyecek ve 7 bin TL’den 28 bin TL’ye kadar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (27 Haziran 2025)

Dün 9.301,05 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 9,02 puan artışla 9.310,07 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 56,59 puan ve yüzde 0,61 değer kaybederek 9.244,46 puana indi. Endeks günün ilk yarısında en düşük 9 …