İsa Karakaş: Tamamlayıcı Emekliliğe işçi ve patronlardan vize yok!

Tamamlayıcı Emeklilik Konusunda Uzlaşma Sağlanamadı!

Türkiye Gazetesi yazarı İsa Karakaş, “Tamamlayıcı Emekliliğe işçi ve patronlardan vize yok!” başlıklı yazısında; “Ne işçi tarafı ne de işveren tarafı TES’e sıcak bakmamaktadır. Bu konuda uzlaşma ihtimali de görünmüyor. Uzlaşma arayan hükûmet de uzlaşma olmadan yapılacak bir düzenlemenin büyük tepkilere neden olacağının farkında…” ifadelerini kullandı.

İş Kanunu ve TES Uygulaması

Karakaş’ın yazısı şöyle:

“Hükûmetin son 22 yıldaki plan program ve hedefleri incelendiğinde işçi ve işverenlere ilave yük getirmeden kıdem tazminatının sosyal taraflarının uzlaşmasıyla mevcut tazminat düzenlemesinin fona dolayısıyla TES’e entegre edilmesi olduğu görülecektir. Zira 2003 yılında yürürlüğe konan İş Kanununda zaten fon düzenlemesi öngörülüyor. 2003 yılından itibaren bu konuda çok sayıda taslak çalışma da yapılmıştır. Ancak bu çalışmalar her defasında işçi kesiminin sert tepkisine neden olmuştur. İşçi kesiminin geçmişten gelen haklı büyük tereddütleri var. Diğer yandan Çalışanların yarısından fazlası asgari ücret ve asgari ücrete yakın ücretlerle çalışmaktadır. Asgari ücretin açlık sınırının bile çok gerisinde olduğu düşünüldüğünde işçinin mevcut %15 oranında prim yüküne ilave değil bir kuruş bile fazla ödemeye mecali bulunmamaktadır.

İşveren kesiminin tutumuna baktığımızda ise başlangıçta fon düzenlemesini arzu eden işveren kesiminin de günümüzde fon düzenlemesine bile çok sıcak bakmadığı görülmektedir. TES/Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine ilave prim ödemeye de sıcak bakmamaktadır. Keza mevcut işçi-işveren primleri dâhil SGK-İşsizlik sigortası primlerinin %37,75 oranında olduğu bunun zaten çok yüksek olduğunu öne sürmektedir. Özetle ne işçi tarafı ne de işveren tarafı TES’e sıcak bakmamaktadır. Bu konuda uzlaşma ihtimali de görünmüyor. Uzlaşma arayan hükûmet de uzlaşma olmadan yapılacak bir düzenlemenin büyük tepkilere neden olacağının farkında…

Sonuç olarak TES’in bu sene de yürürlüğe konamayacağını emin bir şekilde ifade edebilirim.”

Yazının tamamını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Son 2 gün, cezası var

Akaryakıtta vergi kaçağını önlemek için kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişte kritik sürece girildi. Ticari araçlar için zorunlu olan sistemde 30 Haziran son gün. UTTS’ye kaydolmayanlar, akaryakıt giderlerini belgeleyemeyecek ve 7 bin TL’den 28 bin TL’ye kadar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (27 Haziran 2025)

Dün 9.301,05 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 9,02 puan artışla 9.310,07 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 56,59 puan ve yüzde 0,61 değer kaybederek 9.244,46 puana indi. Endeks günün ilk yarısında en düşük 9 …