Başkan Karahan son durumu değerlendirdi: Merkez Bankası finansal istikrar raporu yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Finansal İstikrar Raporu Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yılın başlangıcında Finansal İstikrar Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, finansal istikrarın önemine vurgu yaptı.

Kredi Büyümesi ve Faiz Politikası Üzerine Yorumlar

Karahan, “TCMB olarak finansal istikrara büyük önem veriyoruz ve bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Finansal İstikrar Raporu aracılığıyla finansal koşulları yakından takip ediyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Sıkı finansal koşulların devam ettiğini ve kredi büyümesinin enflasyonla uyumlu bir şekilde seyrettiğini belirtti.

Piyasada Fiyatlamalar ve Yabancı Para Krediler

Politika faizleri ile piyasa beklentileri arasındaki ilişkiyi vurgulayan Karahan, alınan makroihtiyati adımların yabancı para cinsinden kredi büyümesini azalttığını ve parasal aktarım mekanizmasında etkili olduğunu kaydetti.

Türk Lirası Mevduatlar ve Kur Korumalı Hesaplar

Karahan, Türk Lirası varlıklara olan ilginin değiştiğini ve TL mevduat oranlarının istikrarlı kaldığını ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat bakiyelerindeki azalmanın Merkez Bankası bilançosundaki bazı riskleri etkilediğini söyledi.

Ülke Risk Priminin ve Borç Yenileme Sürecinin Etkileri

Alınan önlemlerin ardından finansal dalgalanmaların sınırlı kaldığını belirten Karahan, Türkiye’nin ülke risk primine olan etkilerinin kısıtlı olduğunu ve firmalar ile bankaların yurt dışı borç yenileme sürecini sürdürdüğünü aktardı.

Bankaların Risk Politikalarına İlişkin Görüşler

Aktif kalitesindeki gelişmelerin sınırlı olduğunu belirten Karahan, bankaların karşılık politikaları, sermaye yapısı ve likidite uygulamalarının devam ettiğini vurguladı.

Son olarak, Karahan, “Finansal İstikrar Raporu’muzun 40’ıncı sayısının finansal istikra hakkında güncel bilgiler içerdiğini ve okuyucular için faydalı olacağını umut ediyorum” dedi.

Related Posts

Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’n yüzde 49 hissesini satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

İran-İsrail savaşı gübreyi vurdu

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ‘haziran ayı üretici-market fiyatları’ ile ‘aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri’ değerlendirdi. Bayraktar, “Türkiye kimyasal gübre hammaddelerinin yüzde 90’ından …

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Kamu harcamalarına yapay zekâ denetimi: Şimşek, “Şeffaflığı artırıyor, mali disiplini güçlendiriyoruz” dedi

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiriyor: Son 2 gün, cezası var

Akaryakıtta vergi kaçağını önlemek için kurulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) geçişte kritik sürece girildi. Ticari araçlar için zorunlu olan sistemde 30 Haziran son gün. UTTS’ye kaydolmayanlar, akaryakıt giderlerini belgeleyemeyecek ve 7 bin TL’den 28 bin TL’ye kadar cezai yaptırımlarla karşılaşacak.