Kuyumculardan Altınbank önerisi: ‘500 milyar dolar altın yastık altında’

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı: Türkiye’de Yastık Altındaki Altın Miktarı 5 Bin Tonu Aşıyor

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, Türkiye’de yastık altındaki altın miktarının 5 bin tona yakın olduğunun tahmin edildiğini belirterek, “Altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, yastık altındaki altının aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz.” dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İKO Başkanı Atayık, yastık altındaki altın rakamına ilişkin, “Dünya Altın Konseyi’nin tahminlerine göre bu rakam 5 bin ton civarındadır. Daha sonraki yıllarda farklı kurum ve uzmanlar tarafından yastık altı ile ilgili 6 bin 500-7 bin ton tahminleri yapıldı. Ancak bu miktardan insanlar için manevi değeri olan ve bankalara eritmek üzere verilemeyen stokları düşmek gerekiyor.” diye konuştu.

5 bin ton olarak telaffuz edilen rakamların daha doğru olabileceğini ve kendi tahminlerinin de bu yönde olduğunu aktaran Atayık, şunları kaydetti:

“Bu öngörünün teyidi için Türkiye’deki hanehalkı sayısı olan 20 milyon 200 bin ve Türkiye’nin nüfusu ile ilgili telaffuz edilen 85 milyon rakamı kullanılarak yastık altındaki miktarın akılcı olup olmadığı konusunda bir fikir yürütülebilir. Yastık altı birikimlerin parasal karşılığı bugün altının kilogram fiyatının 107 bin dolar civarında olduğunu düşünürsek, aşağı yukarı 500 milyar dolar ve üzerinde bir değere karşılık geldiğini söyleyebiliriz.”

“İthal Edilen Toplam Miktarın Yüzde 40-50’si Sektörde Kullanılıyor”

Atayık, ithal edilen altının tamamının, kuyumculuk ve mücevherat sektörünün talebi olmadığını ifade ederek, “İthal edilen toplam miktarın sadece yüzde 40-50 arasındaki bir miktarı sektörde kullanılıyor. Sektöre gelen bu miktar da kilogram başına 2 bin 500-5 bin dolar arasında bir katma değer yaratmak suretiyle Türkiye’nin en değerli ihracat birim değeri olan ürünlere dönüşüyor.” dedi.

Atayık, ithal edilen altın miktarları hakkında şu bilgileri verdi:

  • 2023 itibarıyla, üretim yapılacak 18 ayrı altın madeni sahası mevcut.
  • 2023’te üretim 35,5 ton olarak gerçekleşti.
  • 2024’te ise üretim 32,2 ton oldu.

Atayık, yurt içi üretimin ve hurda dönüşümlerinin artmasıyla ithalatın azalacağını belirtti.

Related Posts

İstanbul’da yaşam maliyeti uçtu: 4 asgari ücreti aştı!

İstanbul’da geçim maliyeti her geçen ay yükselmeye devam ediyor. Yaşam giderlerindeki artış, kentte yaşayan ailelerin bütçesini zorlamayı sürdürüyor. Uzmanlar, bu durumun yakın vadede kalıcı hale gelebileceğini belirtiyor.

Oto satışı arttı, elektrikli hızlandı

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç satışları, ocak – haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.1 artarak 607 bin 379 oldu.

Geçen sene dünyanın en değerli şirketiydi: 9 bin çalışanını kovacak

Microsoft, çalışanlarının yaklaşık yüzde 4’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Microsoft’un açıklamasında, en iyi zamanlarda bile stratejik gereksinimlere uyum sağlamak için düzenli olarak iş gücünde ayarlamalar yapıldığı bildirildi. Daha çevik hale …

Ruslar Türkiye’deki milyar dolarlık yatırımını elden çıkarıyor

Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’n yüzde 49 hissesini satmak için görüşmelerde bulunuyor.

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız