Bakan Kacır: Kreatif endüstri başlıklarında ihracatımız 8 milyar doları aştı

“`html

Türkiye’nin Kreatif Ekonomi Zirvesi’nde Gelecek Vizyonu

Kapılarında Yaratıcı Ekonomisinin Dönüşümünü Desteklemek İçin Kapasite Geliştirme Projesi (INSPIRE) çerçevesindeki Kreatif Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bakan Kacır, İstanbul’un fethinin 572. yıl dönümünü anarak, “Fatih Sultan Mehmet Han ve onun yanında mücadele eden askerlerini saygı ve rahmetle anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Bakan Kacır, günümüzde ekonomik yapıların teknoloji ve yenilik odaklı olarak yeniden şekillendiğini belirterek, “Bu dönüşüm döneminde yaratıcı fikirlerin, kültürel, ekonomik ve toplumsal dönüşümde önemli bir stratejik kaynak haline geldiğini görmekteyiz.” dedi.

“YENİ REKABET AVANTAJLARI SAĞLIYOR”

Kacır, dijital sanatlar, tasarım, içerik üretimi ve kültürel teknolojiler içeren yaratıcı endüstrilerin mühendislik, yazılım geliştirme, dijital tasarım ve medya teknolojileri gibi farklı disiplinlerle birleşerek çok sayıda eser ve ürün oluşturduğunu belirtti. “Bu alanda iyi bir strateji geliştiren ülkeler, katma değerli büyümenin kapılarını aralayarak önemli bir rekabet avantajına sahip oluyor.” şeklinde konuştu.

Kreatif endüstrilerin global düzeyde 54 milyon insan için istihdam sağladığını ve bu sektörün ekonomik büyüklüğünün 3 trilyon dolara ulaşarak, dünya gayri safi yurt içi hasılasının %3,7’sini oluşturduğunu aktaran Kacır, şunları ekledi:

“Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde, yüksek katma değerli ve teknolojiyle entegre olan bu sektörden ülkemizin kalkınması için en iyi şekilde yararlanmayı hedefliyoruz. Kreatif endüstrilerin kültürel zenginliklerimizi, yerel hikayeleri ve el sanatlarımızı ekonomik değere dönüştürebileceği konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu bağlamda, ihracatımızı çeşitlendirme, marka değerimizi artırma ve uluslararası görünürlüğümüzü güçlendirme konusunda stratejik fırsatlar sunuyor.”

“1 MİLYAR LİRA AR-GE DESTEĞİ VERİLDİ”

Bakan Kacır, ülkemizin genç ve dinamik nüfusu ile büyüyen teknoloji ekosisteminin, yaratıcı endüstrilerde önemli avantajlar sunduğuna dikkat çekerek, “Son yıllarda bu alandaki ihracatımız 8 milyar dolara ulaştı.” dedi.

Türkiye’nin film üretiminde dünya sıralamasında 3. sıraya yerleşerek dikkat çekici bir atılım gerçekleştirdiğini vurgulayan Kacır, “Türk dizileri 150’den fazla ülkede 1 milyarı aşan izleyiciye ulaşarak küresel ölçekte 500 milyon doları aşan ihracat hacmi ile önemli bir etki yaratmaktadır.” dedi.

Kacır, ayrıca oyun sektörünün güçlü bir bileşeni olduğunu ve bu alanda milyar doları aşan değerlemeye ulaşan girişimlerin varlık gösterdiğini ifade etti.

Bakanlık olarak, yaratıcı sektörlerin ekonomik potansiyelini artıracak yeni projeler ve destek modelleri geliştirdiklerine dikkat çeken Kacır, “TÜBİTAK aracılığıyla ‘film, sinema, radyo, dizi, reklam, oyun, animasyon’ alanlarında 342 projeye, 781 bilim insanı ve gencimize 1 milyar lira AR-GE desteği sağladık. BiGG ile 20’den fazla yerli oyun fikrinin ticarileşmesine yardımcı olduk.” diye belirtti.

“3,6 MİLYAR LİRALIK HİBE DESTEĞİ”

Kacır, Avrupa Birliği destekli projeler aracılığıyla yaratıcı endüstrilerin üretim ve tasarım kapasitelerini artırma ve dijital entegrasyonu sağlama adımlarını attıklarını belirterek, “Kalkınma ajansları ile yaratıcı sektörlere toplamda 2,5 milyar lira destek verdik.” ifadelerini kullandı.

Bu finansmanla 3,6 milyar liralık bir yatırım hacmi oluşturduklarını belirten Kacır, “Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayesinde hayata geçirdiğimiz ‘Anadoludakiler’ projesi ile yerel zenginliklerimizi yeniden değerlendiriyor, girişimcilerimizin yenilikçi projelerine destek oluyoruz.” dedi.

Kacır, 2024-2028 Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde İstanbul’un bir yaratıcı merkez olarak geliştirilmesine yönelik projeleri hayata geçireceklerini ifade etti.

Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile İstanbul’da film platoları, dijital oyun merkezleri ve sanat galerileri gibi yatırımlara destek vermeyi planladıklarını belirten Kacır, yaratıcı endüstrilerde uluslararası standartlara ulaşmanın önemine vurgu yaptı.

“INSPIRE PROJESİ YENİLİKÇİ BİR TEMEL SUNUYOR”

Kacır, yaratıcı endüstrilerin çok katmanlı ve dinamik bir sektör yapısına sahip olduğunu belirterek, “INSPIRE Projesi, ülkemizdeki yenilikçilik altyapısını geliştirmek için önemli bir temel sunuyor. Avrupa Birliği eş finansmanıyla yürütülen bu projede, gerçekleştirdiğimiz eğitimler ve seminerlerle sektör paydaşlarının kapasitesini artırmayı hedefledik.” ifadelerini kullandı.

Sektörle ilgili iş birliği ve iletişimi artırmak için çeşitli çalıştaylar düzenlediklerini aktaran Kacır, İstanbul, İzmir ve Ankara’da gerçekleştirilen sektörel haritalama çalışmalarıyla önemli veriler elde ettiklerine değindi.

Kacır, bu kapsamlı araştırmaların Türkiye’nin yaratıcı ekonomideki mevcut durumunu bütüncül bir bakış açısıyla ele alarak stratejik politika geliştirme sürecine katkı sağladığını ifade etti ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ülkemizin üretim ve teknolojideki gücünü kültürel zenginliklerimizle birleştirme anlayışımızı sürdüreceğiz. Özellikle yaratıcı sektörün yapay zeka tabanlı dönüşüm sürecinde aktif rol alacağız ve Türkiye’nin bu alanda hızla adapte olmasını sağlayacak stratejiler geliştireceğiz. Yüksek katma değerli üretim ile sürdürülebilir büyüme ve kalkınma hedeflerimize ulaşacağız.”

“`

Related Posts

“Türkiye’de emekli aylıkları dibe doğru eşitleniyor”

DİSK-AR’ın “Türkiye’de Emeklilerin Durumu: Emekli Aylıkları, Emekli Sayıları ve Ayrılan Kaynaklar” başlıklı çalışmasını yayımladı. Avrupa İstatistik Ofisi’nin (Eurostat) verilerinden de yararlanılan araştırma, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında …

DİSK’ten ‘ara zam’ çağrısı: Asgari ücret 3 bin 500 lira eridi!

DİSK Genel İş Sendikası Artvin- Rize- Ardahan Şube Başkanı Selim Bilgin, açıklamalarda bulundu. Yaptığı değerlendirmede gelir adaletsizliğinin ve ekonomik krizin derinleştiğine dikkati çeken Bilgin, “84 milyon yurttaşın toplam geliri, sadece 61 bin …

Brent petrol 70 doların üzerine çıktı

Küresel petrol piyasalarında yukarı yönlü hareket dikkat çekiyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni tarifelere dair karar süresini 1 Ağustos’a ertelemesi, belirsizlikleri artırırken petrol fiyatlarını destekleyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Bu …

Mevduat faizleri rekor seviyede seyrediyor: 500 bin TL’nin aylık getirisi ne kadar oldu?

Mevduat faizlerinde yaşanan yükseliş yatırımcıların ilgisini artırdı. Merkez Bankası’nın temmuz ayındaki faiz kararı öncesi beklentiler piyasaya yön veriyor. Bankaların sunduğu oranlar, kısa vadeli getirilere etki ediyor. Peki 500 bin TL’nin aylık mevduat faizi getirisi ne kadar? En yüksek faiz oranlarını hangi banka veriyor? İşte banka banka en yüksek faiz oranı sunan bankaların listesi…

Faizsiz kredi yarışı kızıştı, bankalar kesenin ağzını açtı: İşte faizsiz kredi veren 6 banka ve şartları

Faizsiz kredi yarışı mobilde başladı Akbank, QNB Finansbank, Enpara, İş Bankası, DenizBank ve TEB gibi büyük bankalar, Temmuz ayına özel “faizsiz kredi” kampanyalarını duyurdu. Yeni müşteri olan herkes, dijital kanallar üzerinden sıfır faizli kredi …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …