Başkan Karahan son durumu değerlendirdi: Merkez Bankası finansal istikrar raporu yayımlandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Finansal İstikrar Raporu Değerlendirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yeni yılın başlangıcında Finansal İstikrar Raporu’nu kamuoyuyla paylaştı. Rapor hakkında değerlendirmelerde bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, finansal istikrarın önemine vurgu yaptı.

Kredi Büyümesi ve Faiz Politikası Üzerine Yorumlar

Karahan, “TCMB olarak finansal istikrara büyük önem veriyoruz ve bu konuda önemli adımlar atıyoruz. Finansal İstikrar Raporu aracılığıyla finansal koşulları yakından takip ediyor ve kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Sıkı finansal koşulların devam ettiğini ve kredi büyümesinin enflasyonla uyumlu bir şekilde seyrettiğini belirtti.

Piyasada Fiyatlamalar ve Yabancı Para Krediler

Politika faizleri ile piyasa beklentileri arasındaki ilişkiyi vurgulayan Karahan, alınan makroihtiyati adımların yabancı para cinsinden kredi büyümesini azalttığını ve parasal aktarım mekanizmasında etkili olduğunu kaydetti.

Türk Lirası Mevduatlar ve Kur Korumalı Hesaplar

Karahan, Türk Lirası varlıklara olan ilginin değiştiğini ve TL mevduat oranlarının istikrarlı kaldığını ifade etti. Ayrıca, kur korumalı mevduat bakiyelerindeki azalmanın Merkez Bankası bilançosundaki bazı riskleri etkilediğini söyledi.

Ülke Risk Priminin ve Borç Yenileme Sürecinin Etkileri

Alınan önlemlerin ardından finansal dalgalanmaların sınırlı kaldığını belirten Karahan, Türkiye’nin ülke risk primine olan etkilerinin kısıtlı olduğunu ve firmalar ile bankaların yurt dışı borç yenileme sürecini sürdürdüğünü aktardı.

Bankaların Risk Politikalarına İlişkin Görüşler

Aktif kalitesindeki gelişmelerin sınırlı olduğunu belirten Karahan, bankaların karşılık politikaları, sermaye yapısı ve likidite uygulamalarının devam ettiğini vurguladı.

Son olarak, Karahan, “Finansal İstikrar Raporu’muzun 40’ıncı sayısının finansal istikra hakkında güncel bilgiler içerdiğini ve okuyucular için faydalı olacağını umut ediyorum” dedi.

Related Posts

Osmaniye’de taksici esnafı: Kazancımız sadece masraflara yetiyor

Osmaniye’de taksici esnafı bir yıldır gelirlerinin aynı olmasına rağmen giderlerinin arttığını ifade etti. Esnaf Aydın Alibekiroğlu, “Yedek parça fiyatları, özellikle işçilik ücretlerinin aşırı artması nedeniyle kazanılan para inanın bazen tamir …

Rekabet Kurulu, Fakir firmasına 26 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurulu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri firmasına uzlaşma sonucunda, 26 milyon lira ceza verilmesini kararlaştırdı.

103 dosyadan 92’si mevzuata aykırı bulundu milyonlarca lira ceza kesildi

Reklam Kurulu, elektrikli otomobillerde tüketiciyi yanıltan reklamlara, 15,8 milyon lira idari para cezası kesti.

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

Merkez Bankası sabit tuttu, bankalar yarışta: En yüksek mevduat faizi veren bankalar belli oldu

TCMB, politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Bu kararla birlikte mevduat faizlerinde kısa vadede düşüş beklentisi azaldı. Bankaların sunduğu en yüksek mevduat faiz oranı yüzde 53 seviyesinde seyrederken, 1 milyon TL’lik yatırımla 32 günde 37 bin TL’nin üzerinde net getiri sağlanabiliyor.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …