Ceyhan Nehri’nde Su Kirliliği Denetimleri Sürüyor
Bakanlık ekipleri, Ceyhan Nehri’nde yaşanan su kirliliği ve balık ölümleriyle ilgili Ceyhan ve Seyhan havzalarını içeren kapsamlı bir denetim başlatmıştı. Bu kapsamda, organize sanayi bölgelerindeki tesisler, belediyelerin atık su arıtma tesisleri, kirlilik yükünün belirlenmesi ve sıcak noktaların tespiti için nehir yataklarında incelemeler gerçekleştirildi. Ceyhan Nehri’nin doğduğu Elbistan İlçesi’nden başlayarak İskenderun Körfezi’ne kadar olan 21 farklı noktadan yüzeysel su numuneleri alındı.
6 EKİP 91 TESİSİ DENETLEDİ
2 Mobil Su ve Atıksu Analiz Laboratuvarı ile yetkili çevre laboratuvarından oluşturulan 6 ekip, Adana Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgeleri ve işletmelere ait 91 tesiste denetimler gerçekleştirdi. Toplamda 31 tesiste atık su deşarjı yapıldığı belirlenirken, 33 numune alındı.
BÜYÜKŞEHİRİN 4 ARITMA TESİSİNDE İHLALLER
Denetimler sonucunda Adana Büyükşehir Belediyesi’nin Seyhan Arıtma Tesisi’nde atık suların kısmen arıtılmadan deşarj edildiği tespit edildi. Ayrıca Ceyhan, Kozan ve Yüreğir atık su arıtma tesislerinden alınan numunelerde referans değerlerin aşıldığı belirlendi. İlgili tesislerde çevreye uygunluk izinlerinin olmadığı da ortaya çıktı.
11 TESİSE İDARİ CEZA UYGULANDI
5 tesiste tespit edilen ihlaller nedeniyle Adana Büyükşehir Belediyesi’ne 4 milyon 346 bin TL ceza kesildi. 6 sanayi tesise de toplamda 5 milyon 684 bin TL ceza uygulandı. Ceyhan Nehri’ndeki çevre kirliliğiyle mücadele kapsamında, 11 tesise toplamda 10 milyon 30 bin TL idari ceza uygulandı. Bakanlık ekipleri, Ceyhan Nehri’ndeki kirliliği önlemeye yönelik denetimlerine devam edecek.