Rusya’nın Pearl Harbor’u

Pearl Harbor Saldırısı ve Ukrayna’nın Örümcek Ağı Operasyonu

Tarih 7 Aralık 1941 sabahı, yaklaşık 353 Japon uçağı, altı uçak gemisinden havalanarak Pearl Harbor’a saldırdı. Saldırı iki dalga halinde gerçekleşti ve yaklaşık 2 saat sürdü. Saldırı sonucunda 8 Amerikan savaş gemisinden 4’ü batırıldı, özellikle USS Arizona tamamen yok oldu. 188 Amerikan uçağı yok edildi. 2.403 Amerikan askeri ve sivil hayatını kaybetti, binden fazla kişi yaralandı. Bu olay, 2. Dünya Savaşı’nın seyrini değiştirdi ve ABD’nin savaşa resmen girmesine neden oldu.

2 Haziran 2025 sabahı… Rusya’nın en stratejik üsleri; Finlandiya sınırına yakın Murmansk’ta Olenya ve Moğolistan sınırına yakın Irkutsk’taki Belaya hava üsleri ve farklı bölgelerdeki iki askeri üs Pearl Harbor’da olduğu gibi sürpriz bir saldırı ile karşılaştı. Vurulan uçaklar menzilleri ve füze taşıma kapasiteleriyle bir nükleer savaşta Rusya’nın en önemli gücünü oluşturuyordu. Rusya’nın Orta Asya’dan Pasifik’e ve hatta ABD’ye kadar geniş bölgeyi tehdit altında tutmasını sağlayan Tu-95 ağır bombardıman uçaklarından 34 tanesi bu saldırılarda vuruldu.

Dört hava üssündeki savaş uçaklarını havaya uçuranlar ise uzaktan bakınca oyuncak sanılan dronlardı. Onlarca dron kamyonlarla beş bin kilometre yol kat etmiş, kimsenin ruhu duymadan üslere ulaşmıştı. Rus üslerinin yakınında park eden kamyonlardan havalanarak aynı anda 40 savaş uçağının yakıt tankının üzerine inerek uçakları infilak ettirmişti. Nitekim o bölgede yaşayan çok sayıda Rus, kamyonlardan çıkan dronları oyuncak zannedip görüntülemişti. Tarihin dönüm noktaları arasına girecek olan Örümcek Ağı adı verilen bu operasyonun silahları Ukrayna’da çok ucuza imal edilmişti.

Rusya’nın aldığı hasar çok büyüktü, Rusya, bombardıman filosundan 34 uçağı bir kerede kaybetmişti. Bu saldırı Rusya’nın bölgedeki etkinliğine Suriye’den sonra vurulan bir darbe oldu ve en önemlisi savaşın seyrini değiştirdi. Naziler döneminde bile işgal edilemeyen bu bölgeler Rusya’nın Pearl Harbor’u oldu.

Asimetrik Modern Savaş

Ukraynalılar savaşçı bir millet. İkinci Dünya Savaşı’nda da Sovyet ordusunun en parlak isimleri Ukraynalılar tarafından çıkardı. Sovyetler Birliği zamanında bilim üreticileri de Ukrayna tarafındaydı. Kiev’deki Ukrayna Bilimler Akademisi fizikçileriyle meşhur Avrupa’nın en prestijli kurumlarından birisiydi.

Belli ki Kiev, teknoloji gücüyle yeni bir güçler dengesinin kapısını açtı. Belki de Pandora’nın kutusu daha da açıldı.

Ukrayna medyasında yayınlanan “Örümcek Ağı Operasyonu Hakkında Neden Bu Kadar Fazla Bilgi Açıklandı?” sorusu eksenli bir yazıdan size bir iki not aktarmak istiyorum:

  • Bu, savaşın sadece cephede değil, her alanda oynandığını gösteriyor.
  • Bu bilgilerin açıklanması, operasyonun nasıl yürütüldüğü, sahte kamyonlara gizlenmiş insansız hava araçlarının Rus toprakları boyunca taşınması gibi detayların açıklanması Rusya’ya psikolojik ve ekonomik bir maliyet de yüklüyor.
  • Artık her Rus kargo kamyonu potansiyel bir tehdit. Her sürücü şüpheli.
  • Bu durum, Rusya’nın tedarik zincirlerinin maliyetini artıracak, halihazırda zorlanan altyapıyı daha da zorlayacak ve muhtemelen iç tartışmalara yol açacaktır.
  • Ukrayna sadece uçakları yok etmedi. Rus sistemine belirsizlik duygusunu silah olarak soktu.

İşte asimetrik modern savaş böyle işler: Düşmanınızla uçak sayısı açısından baş edemeyebilirsiniz. Ama onların tüm sistemini kendi kendinden şüphe eder hale getirebilirsiniz.”

Related Posts

Osmaniye’de taksici esnafı: Kazancımız sadece masraflara yetiyor

Osmaniye’de taksici esnafı bir yıldır gelirlerinin aynı olmasına rağmen giderlerinin arttığını ifade etti. Esnaf Aydın Alibekiroğlu, “Yedek parça fiyatları, özellikle işçilik ücretlerinin aşırı artması nedeniyle kazanılan para inanın bazen tamir …

Rekabet Kurulu, Fakir firmasına 26 milyon lira ceza verdi

Rekabet Kurulu, Fakir Elektrikli Ev Aletleri firmasına uzlaşma sonucunda, 26 milyon lira ceza verilmesini kararlaştırdı.

103 dosyadan 92’si mevzuata aykırı bulundu milyonlarca lira ceza kesildi

Reklam Kurulu, elektrikli otomobillerde tüketiciyi yanıltan reklamlara, 15,8 milyon lira idari para cezası kesti.

Türklerin bir numaraları tercihiydi: 123 yıllık Alman şirketi iflasın eşiğinde

123 yıllık Alman şirketi Herzog iflas başvurusunda bulundu. 1902 yılında at battaniyesi üretimiyle faaliyetlerine başlayan ve sonrasında kamp-karavan malzemeleriyle tanınan şirket, özellikle Türkiye’de de tercih edilen karavan malzemeleriyle biliniyordu. Şirket, yeniden yapılanma sürecine girerek faaliyetlerine devam etmeyi planlıyor.

Merkez Bankası sabit tuttu, bankalar yarışta: En yüksek mevduat faizi veren bankalar belli oldu

TCMB, politika faizini yüzde 46’da sabit tuttu. Bu kararla birlikte mevduat faizlerinde kısa vadede düşüş beklentisi azaldı. Bankaların sunduğu en yüksek mevduat faiz oranı yüzde 53 seviyesinde seyrederken, 1 milyon TL’lik yatırımla 32 günde 37 bin TL’nin üzerinde net getiri sağlanabiliyor.

İTO Başkanından korkutan petrol tahmini

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İsrail’in İran’a yönelik saldırısıyla başlayan çatışma ortamının bölgedeki lojistik faaliyetler üzerinde ciddi olumsuz etkiler yarattığını ifade etti. Avdagiç, Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, İran ve …