Borsa çakılıyor: Küçük yatırımcı ne yapmalı?

Borsaya seçim sonrası gelen 3.65 milyon yeni yatırımcı son haftalarda yaşanan sert dalgalanmanın şaşkınlığını yaşıyor. Kısa borsa maceralarında böyle düşüş ile ilk kez karşılaşıyorlar. Yatırımcının halka arzların da etkisiyle borsaya hücum ettiği seçim sonrası ve yaşanan coşkulu yükseliş döneminde yazılar aracı kurum raporlarında BİST100 endeksinin 9 bin-10 bin seviyelerine ulaşabileceği tahminleri yapıldı. Tabii ki bu tahminler öncelikle yabancı yatırımcının az da olsa son çeyrekte gelmesini öngörüyordu ve İsrail-Hamas çatışması beklentilerin arasında yer almıyordu. Peki şimdi ne durumdayız? 6 Ekim kapanışına göre BİST100 endeksi yüzde 10,5’in üzerinde kayıp yaşadı. Teknik analizlerde kritik destek seviyesi olarak belirtilen 7800 seviyesinin altına gelindi şu an 7600 seviyesi bile kırıldı. Piyasa uzmanları henüz düşüşün sonuna gelindiğine ilişkin bir şey söyleyemiyor çünkü çatışmaların seyri önemli ve böylesi belirsizlik durumlarında da hiçbir yabancı yatırımcı kendini riske atmaz. Bu durumda yatırımcılar ne yapmalı?

1- RİSKLİ POZİSYONLARI KAPAT

Endekslerin hepsine yayılan sadece yeni işlem görmeye başlamış birkaç halka arz hissesini dışarda bırakan bu sert düşüşlerde öncelikli olarak kaldıraçlı ve kredili işlemlerde pozisyon kapatılmasını tavsiye ediyor uzmanlar. Takasbank verileri 9 Ekim gününden itibaren teminat tamamlama çağrılarının 2.62 milyar lirayı geçtiğini gösterdi. Kredili işlem yapan ve düşüşler nedeniyle teminat tamamlama çağrılarına maruz kalanlar ile panik satışı yapan yeni yatırımcıların seans sonlarına doğru borsa tabiriyle bir süredir ‘silkeleniyor.’

2- KÂR AL VE ZARAR KES DEVREYE GİRSİN

Portföyünüzde hedeflediğiniz getiriye ulaştıysanız veya bir getiri sağladıysanız bu dönemde ‘kâr al’ yöntemini kullanarak pozisyon kapatma yapmayı öneriyor uzmanlar. Hatta bazı uzmanlar tüm pozisyonların kapatılıp bir süre borsadan uzak durulabileceğini bile söylüyor küçük yatırımcılara. Peki kâr al dönemini kaçırdıysanız ne yapmalısınız? O zaman da uzmanlar belli ‘zarar kes’i devreye almanız gerektiğini söylüyor. Bu da belli bir kayıpta artık daha fazla kaybetmemek için pozisyon kapatmak anlamına geliyor.

3- YENİ ALANLARA ŞANS TANI

Yüksek enflasyon döneminde tasarruflarına reel getiri arayışında olan yatırımcılar borsayı tercih etti. Son aylara kadar da TÜİK verilerine göre de en yüksek reel getiri Borsa İstanbul BİST100 endeksinden sağlandı. Bu yeni dönem ise biraz daha risk barındırıyor. Eğer risk almak istemeyen bir yatırımcıysanız uzmanlar altın veya TL mevduatın portföylere alınabileceğini söylüyor. TL mevduat faizi her ne kadar reel getiri sağlamasa da yüzde 45’in üzerine çıktı. Altın ise uzmanlara göre her zaman yüzde 5-10 seviyesinde yatırım portföylerinde yer almalı.

4- HER ŞEY BİTMEDİ FIRSAT YİNE VAR

Elbette ne borsa kapanacak ne de borsada hisseleri işlem gören şirketler fabrikalarına kilit vurup evlerine dönecek. Bu dalgalı günler her zaman olduğu gibi geride kalacak. Belirsizlik bunun ne zaman geride kalacağında. Uzmanlar endekslerde gelinen seviyelerin güvendiğiniz, bilançosuna ve yaptığı işe inandığınız, hatta günlük yaşamınıza dokunan ürünleri üreten şirketlerin hisselerine yatırım yapmak için böylesi günlerin alım fırsatı yarattığını da vurguluyor. Tabii ki tüm tasarrufunuzu gelin yatırın demiyorlar ama doğru şirketlerde hamle yapmak için böylesi günleri tavsiye ediyor uzmanlar.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir